Je bekijkt nu ‘Zonder oordeel luisteren, kunnen we dat?’

‘Zonder oordeel luisteren, kunnen we dat?’

  • Bericht auteur:

Mijn dochter, groep 8, is zich aan het voorbereiden op een spreekbeurt. Ze wil het doen over haar gitaar en op de manier zoals Joep het ook gedaan heeft, zegt ze. “Joep vertelde gewoon, mam, hij las het niet voor. Dat wil ik ook.” Dus ik zeg: “Geef je blaadje maar aan mij en vertel maar, niemand weet wat je vergeet en wat de volgorde is.” Ze vindt het een beetje eng en onwennig, ook om het voor mij te doen. Ze twijfelt, maar gaat dan toch van start.

Luisteren

Ik zit te luisteren en probeer dat te doen zonder oordeel. Ik heb de neiging om af en toe in te grijpen, maar laat het. Het kost me moeite. Totdat ik het op een gegeven moment toch doe. Ik maak een opmerking, zoiets als, zou je het niet zo of zo doen, kun je niet beter… Ze reageert heel heftig, ik schrik echt! Ben verbijsterd. “En het is nooit goed bij jou! Ik stop ermee! Ik ga niet verder! Laat maar, ik doe het wel alleen!” Ik probeer haar over te halen om verder te gaan, maar ze is onvermurwbaar.

Geraakt

Ik vind het heel vervelend wat er gebeurt en word er verdrietig van. Iets raakt me enorm.
Ik voel me ineens weer een meisje van een jaar of 12. Er komt een groot verdriet opzetten. Ik zie mijn vader voor me, ik voel zijn energie, zijn afkeuring, zijn kritische blik, zijn perfectionisme. Ik begin te huilen. Mijn dochter schrikt en is bang dat zij het veroorzaakt heeft. Ik vertel wat ik voel en weer beleef. Ik vraag haar of ze dat herkent bij opa. “ja!!” zegt ze. “Hij zegt het nooit, maar ik voel het altijd, mama. Alsof ik het nooit goed kan doen.”

Inzicht

Ik vertel haar dat ik nu zie dat ik daarom zo reageer op haar spreekbeurt en dat ik helemaal niet wil reageren zoals opa bij mij deed vroeger. Ze kruipt bij mij op schoot en daar zitten we, twee meisjes van een jaar of 12… Allebei even lekker huilen. Als de emotie gezakt is, vraagt ze of ik nog een keer wil luisteren naar haar voordracht…

Bewustwording

Wat een bewustwording. Een energie doorbroken die al jaren in mij en in onze familie zit. Ik kan het nu loslaten. Wat is dit een mooi moment!

Wil je hier meer over weten, neem dan contact met me op.

Bernice