Artikelen 'Nieuwetijdskind Magazine'

Elke maand schrijf ik met veel plezier een artikel voor het online magazine Nieuwetijdskind. Dit is een magazine over spiritualiteit, hooggevoeligheid en bewust ouderschap. Deze artikelen vind je hieronder. 

Een lastig kind of een kind dat het lastig heeft?

Ik fietste deze week door het park en zag, nou hoorde vooral, een groep tieners. Kakelend, schreeuwend, bij elkaar om aandacht vragend. Zo herinner ik het me ook van vroeger. Ik was ook aanwezig, overschreeuwde mezelf, vermoed ik.

Lees verder op www.nieuwetijdskind.com.

Welke invloed heeft een miskraam op je familiesysteem?

‘Hoe is het nu, een paar dagen na de opstelling?’
‘Bedankt voor je berichtje. Er is veel gebeurd de laatste dagen. Eerste dag was ik vooral vreselijk moe. Heb de rust gepakt die ik nodig had en was op tijd gaan slapen. Maar interessant is te vermelden dat die middag de kinderen serieus veel relaxter tegen elkaar deden, en dat Joep zelfs vroeg aan Maartje en Fee wanneer ze de komende week thuis waren met lunch, omdat… 

Lees verder op www.nieuwetijdskind.com.

dochters coaching pubers

Moeders en dochters, dochters en moeders. Gedoe?

Toen ik een paar jaar geleden appjes ontving van mijn dochter die begonnen met: “Mam, mamm…”,  gebeurde er iets met me. Ik voelde het in mijn hele lijf, maar vooral in mijn buik en hart. Ik ervaarde meteen een vorm van stress die ik herkende van vroeger wanneer ik plotseling een onprettige mededeling kreeg. Alsof je een adrenalinestoot krijgt als je heftig schrikt.

Lees verder op www.nieuwetijdskind.com.

nieuwetijdskind coach puber

Je plek in de kinderrij… Hoe beïnvloedt die je dagelijkse leven?

Ben jij het oudste, middelste, jongste of enig kind? Hoe heb je dat ervaren en hoe is dat nu?
Je plaats die je in de kinderrij in je gezin van herkomst inneemt, heeft invloed op wie je (nu) bent, je gedraagt en hoe je je manifesteert. In je (schoon)familie, je werk, je vriendengroep, je (team)sport, etc.

Lees verder op www.nieuwetijdskind.com.

Je kind is je spiegel… Durf jij erin te kijken?

Je ervaart het met je eigen kind. Je kind doet je na, hoe klein het ook is. Onze kinderen kijken naar ons. We leren ze bewust dingen, maar ze pikken zoveel meer op van ons. Je hebt hier vast mooie voorbeelden van.

Lees verder op www.nieuwetijdskind.com.

Individuele opstelling: vaste patronen in je leven doorbreken

Loop jij keer op keer tegen dezelfde issues aan? In je relatie, met je kind, in je gezin, je werk? Vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een vriendin? Kun je ineens boos worden om iets wat je kind zegt of door het gedrag dat het laat zien? Vind je dat je partner te weinig rekening met je houdt? Voel je (te) weinig waardering van je baas? Als een thema steeds weer terugkeert, is het wijs om er eens bij stil te staan. Wat wil het jou vertellen? Daar kan een individuele opstelling heel goed bij helpen.

Lees verder op www.nieuwetijdskind.com.

Lockdown verlengd: hoe gaan jij en je puber daarmee om?

Je voelde het al aankomen, een verlenging…
Net als bij voetbal, een kwestie van tijd uitzitten. Aan de situatie kun je niks veranderen, wel hoe je ermee omgaat… De komende weken, nu de tweede lockdown verlengd is, zal er nog meer een beroep gedaan worden op je flexibiliteit. En op die van je kind, van je puber…

Lees verder op www.nieuwetijdskind.com.

kracht ouder puber nieuwetijdsmagazine

Sta jij op de juiste plek als ouder?

“Mam, dit kun je echt niet zeggen tegen papa!”
“Papa, je kan mama daar best even mee helpen!”

Herken je dit soort opmerkingen? Zegt jouw kind ook weleens zoiets? En voel je je dan gekwetst? Zo van, bemoei je er niet mee. Op je plek gezet? Of juist wel fijn dat hij/zij het voor je opneemt?

Lees verder op www.nieuwetijdskind.com.

Welke invloed heeft jouw verleden op het gedrag en welzijn van je kind?

‘In het leven van mijn kinderen ben ik zelf vaak het grootste probleem.’ Dit zijn de rake woorden van een inspirerende collega. Deze zin opende jaren geleden mijn ogen. Niet dánkzij mij, maar óndanks mij heeft mijn dochter haar middelbare school goed doorlopen. Ja, ik zat haar flink in de weg. Met de beste bedoelingen.

Lees verder op www.nieuwetijdskind.com.

Liefdestaal pubers

“Raak me niet aan, blijf van me af!”

Toen mijn dochter in de puberteit kwam, wilde ze van de een op de andere dag niet meer aangeraakt worden, terwijl ze daarvoor zoveel knuffelde, dicht tegen mij of haar vrienden aankroop op de bank en regelmatig ‘in haar vader klom’. Ik voelde me als moeder ontzettend afgewezen.

Lees verder op www.nieuwetijdskind.com.

pubers

Met puberende kinderen op vakantie, een hele uitdaging…?

We zeggen altijd dat als de kinderen het naar hun zin hebben, dan hebben wij het ook naar onze zin. Dan is onze vakantie geslaagd.
Echter, ik ben van mening dat het juist andersom is. Blije ouders zorgen voor blije kinderen en zeker blije pubers.

Lees verder op www.nieuwetijdskind.com.

strijd aan tafel pubers ouders

Is er bij jullie ook vaak strijd aan tafel?

Ze plukt de spinazie uit haar lange haar, de groene sliertjes blijven lekker kleven. Nog voor ik kan ingrijpen, vliegt er nu ook ravioli over tafel. Ik moet een lach onderdrukken, maar krijg het warm, omdat ik zie dat mijn man mij verwijtend aankijkt en zich inhoudt om niet ontzettend boos te worden.

Lees verder op www.nieuwetijdskind.com.