‘Loop je vast, dan ben ik er voor jou…’

Ik ben moeder van twee studerende dochters van 21 en 23 jaar en gelukkig getrouwd met hun vader. Ruim 30 jaar heb ik met veel plezier als docent lichamelijke opvoeding, mentor en zorgcoach gewerkt op het Stedelijk Gymnasium in Breda. Ik heb duizenden pubers voorbij zien komen en twee keer zoveel ouders. Een mooi vak!

Toch begon er een aantal jaren geleden wat te kriebelen, zeg maar jeuken. Ik merkte dat ik pubers die extra aandacht nodig hadden niet kon helpen zoals ik wilde. 

Bernice jongerencoach ouderbegeleider systematisch coaching

Bijvoorbeeld het meisje, achtergebleven in de kleedkamer, dat zich even niet kon aanpassen in de groep en ik haar niet kon helpen, omdat ik in de gymzaal moest zijn i.v.m. de veiligheid…
Bijvoorbeeld de jongen bij wie de tranen heel hoog zaten en ik hem maar even kon laten voelen dat ik er voor hem was, maar niet op dat moment, omdat er 29 andere pubers mijn aandacht nodig hadden…
Bijvoorbeeld de ouders op een 10-minutengesprek die niet meer wisten wat ze aan moesten met het gedrag van hun kind. Met hun handen in het haar zaten. Die ik dan enkele tips kon geven, maar niet meer dan dat, omdat de bel ging voor de volgende ronde…
Heel frustrerend!

Genoeg redenen voor mij om in 2013 een opleiding tot gezins- en kindercoach te gaan doen. Daarna volgden nog vele opleidingen, trainingen en specialisaties. Naast mijn baan als docent lichamelijke opvoeding ben ik in 2014 mijn praktijk voor jongerencoaching en ouderbegeleiding gestart. Wat een mooi werk!

En zo werd mijn missie helder: ‘De verbinding tussen ouder en puber’. Mijn eigen dochters zijn daarbij zo’n ontzettend grote spiegel geweest en nog steeds! Zij confronteren me bewust en onbewust, met name in de puberteit, met alles wat ik als ouder en als coach nog ‘te doen’ en ‘op te ruimen’ heb. Samen met de opgedane en groeiende kennis en de ervaring als docent, is dit de mooist gevulde rugzak geworden die ik me kan wensen. Mijn kracht is dat ik zowel in de belevingswereld van de ouder als van de puber (als van de docent) kan stappen.

Vanaf 1 januari 2019 ben ik me volledig gaan richten op mijn praktijk en heb ik de gymzaal en dat mooie vak na 30 jaar achter me gelaten. Wat een proces, maar de juiste beslissing ooit! Ik geniet elke dag van dit mooie werk. Ik zie pubers weer hun vertrouwen terugkrijgen; ik zie ouders steviger staan doordat ze meer inzicht hebben in hun eigen aandeel en zo meer begrip hebben voor het gedrag van hun kind; ik zie dat hierdoor hun relatie verbetert, er weer écht contact is en een fijne sfeer in huis komt. 

Gelukkig vragen steeds meer ouders hulp bij de opvoeding en de omgang met hun kind. Je hoeft het als ouder niet alleen te doen! 

Bebrave jongerencoaching ouderbegeleiding systematisch