Je bekijkt nu Motivatie zoek?

Motivatie zoek?

  • Bericht auteur:

De laatste tijd ontmoet ik veel jongeren die moeite hebben om aan de slag te gaan voor school. Nu is dat in de puberteit een bekend ‘kwaaltje’, maar het aantal kinderen met motivatieproblemen is opvallend groot.

Allemaal vertellen ze mij hetzelfde verhaal over het ontstaan ervan: Corona, weinig perspectief, onlinelessen, geen plezier maken met vrienden op school, geen praatje of smeuïge discussies met de docenten… Eigenlijk afgeleid zijn door weinig afleiding. De gevolgen zijn groot.

Zo ook dit meisje deze week. Ze kan zich moeilijk focussen op haar huiswerk. De toetsweek komt eraan en ze heeft echt wat goede cijfers nodig. Ze mist motivatie en concentratie, vertelt ze.

Hoe krijgen we haar intrinsieke motivatie weer aangewakkerd? Om haar vriendinnen wil ze wel over, maar voor zichzelf…?

Ik laat haar een vloeranker voor haar verlangen, haar doel, overgaan naar de volgende klas, neerleggen. “Ga er maar op staan en laat eens binnenkomen wat je ervaart als je al je voldoendes ziet in Magister en je dus over bent. Hoe voelt dat? Hoe ziet het eruit? Waar ben je? Wat hoor je? Wie zijn er bij je? Laat dat fijne gevoel elke cel van je lichaam binnenstromen.” Ik zie de uitdrukking in haar gezicht veranderen. Een glimlach verschijnt. Ze staat nu ook steviger en meer ontspannen op het vloeranker.

Dan gaan we het pad neerleggen naar dat doel toe. “Wat heb je nodig om daar te komen?” “Ehhh, de toetsweken goed maken. Enne… concentratie, motivatie en doorzettingsvermogen.” Ik laat haar op elk vloeranker ervaren hoe het daar is, wat er nodig is en onderzoeken welke hulpbronnen ze kan inzetten.

Ze maakt eindelijk weer contact met het intrinsieke gevoel, haar vlammetje. Ze verbindt zich weer met haar verlangen. Ik zie de sprankel in haar ogen. Ze gelooft er weer in. Ze voelt dat ze dit kan!

Als afsluiting doen we een visualisatie met bekrachtigende zinnen waardoor dit alles verankerd wordt. Ik spreek deze later nog in voor haar zodat ze er thuis vaker naar kan luisteren. Een foto van haar neergelegde pad als schermfoto en klaar is Kees! 💪🏼😃🍀