Je bekijkt nu ‘Coronatijd heeft de grootste impact op pubers’

‘Coronatijd heeft de grootste impact op pubers’

  • Bericht auteur:

‘De puberteit is een natuurlijke en zeer belangrijke fase om zich op sociaal gebied te ontwikkelen en vrienden te maken. Het is voor het puberbrein lastig om zich aan regels en verboden te houden. Het is juist een tijd om dingen uit te proberen. Dat kan nu allemaal niet.’

Ook met intimiteit, juíst met intimiteit. Eerste vriendje of vriendinnetje, eerste keer zoenen, aan elkaar zitten of voor de oudere puber andere spannende dingen…
Uitgaan, ontmoeten, plezier maken.
Heb je je 18e verjaardag op zijn Corona’s ‘gevierd’ en dan kun je niet naar de kroeg om dat trots te vieren met je ID op je voorhoofd geplakt.
Chillen, samen met je vrienden. Lekker hangen op de bank, filmpje kijken. 
Wat een gemis allemaal in hun ontdekkingstocht naar volwassenheid. 
Denk eens terug aan je eigen puberteit. Naast je onzekerheden, toch heel veel leuke, spannende momenten beleefd?! 

“Jongeren tussen 14-18 jaar hebben een grote behoefte aan risico’s nemen”, zegt hoogleraar neurowetenschap en maatschappij en auteur van ‘het puberende brein’, Eveline Crone.
Grenzen verleggen, ontdekken, ervaren. En ze zitten nu al 9 weken thuisssss…

De centrale eindexamens zouden nu in volle gang zijn. Dat deze niet doorgaan is voor veel eindexamenkandidaten het enige lichtpuntje nu. Er komen geen eindexamenfeestjes, geen toffe reisjes naar het buitenland, geen diplomauitreiking. Zo’n stom einde na jaren (hard) werken. Ik vind het echt sneu voor deze grote groep jongeren. 
Als je een kind thuis hebt dat dit allemaal mist, geef het vooral begrip en erkenning. Ze begrijpen heus wel dat er ergere situaties zijn, maar iedereen heeft recht op zijn eigen verdriet…

Ondertussen slaat de mijne zich er goed doorheen, vind ik. Gelukkig wel het geld en een voucher teruggekregen van de reis die niet doorgaat. 
Een tafeltennistafel in de tuin. Netflix op de laptop. Lekker lang in bed en pyjama. Af en toe werken. Work-out om fit te blijven. En nog steeds plezier maken, al is het op een (aan)gepaste manier. Ik ben trots op haar!
Maar bovenal… uitkijkend naar de volgende stap op weg naar vrijheid! 

Foto: BNdeStem Breda ‘Oorspronkelijk artikel: Hans van der Beek, Amsterdam’ 9 mei 2020.