Klasse-werk!

Groepsopstellingen in het voortgezet onderwijs

Ik weet als geen ander, na meer dan 25 jaar docent en mentor te zijn geweest in het voortgezet onderwijs, hoe een klas je bezig kan houden. Je krijgt geen grip op de groep en loopt voor je gevoel achter de feiten aan. Hoe kunnen kinderen zich veilig bewegen binnen de groep? Wat je ook probeert, het werkt maar voor even of juist averechts. Je wilt meer eenheid in je klas, zodat iedere leerling met een fijn gevoel naar school gaat en zichzelf durft te zijn. 

Hoe zou het zijn als er eens met een andere blik, een systemische blik, naar jouw klas gekeken wordt?

Door een situatie vanuit systemisch perspectief te bekijken, krijg je meer zicht op wat er écht speelt in je klas (of (docenten)team). Je ervaart welke drie oerkrachten er werken in de onderstroom, zodat je beter begrijpt wat je al voelde maar waar je nog geen woorden voor had. Met een groepsopstelling m.b.v. poppetjes krijg je deze dynamiek in je klas in beeld. Door de leerlingen uit te nodigen om te vertellen wat ze waarnemen, voor zich op tafel zien, ontstaat er een gesprek en vervolgens meer begrip voor (het gedrag van) de ander. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden! Als er in de onderstroom wat ‘aangeraakt’ wordt, dan is dat blijvend. Met als gevolg een betere sfeer, een veiliger gevoel voor elke leerling! 

Als mentor ben jij onderdeel van de dynamiek, van het ‘systeem’. En met het systeem bedoelen we hier jouw klas, jouw team. Anne van Wageningen, van BijAnne-coaching, en ik begeleiden dit proces, zodat jij je eigen aandeel kunt ervaren en in beeld krijgt.

Anne en ik hebben als docent samen bijna 40 jaar ervaring in het voortgezet onderwijs. Daarnaast hebben we verschillende systemische opleidingen gevolgd en een praktijk vol met jongeren en hun ouders. Met deze rijkelijk gevulde rugzak, kunnen we jou en je klas op een professionele, maar vooral persoonlijk gerichte wijze helpen. Met oog voor elke leerling, de groep als geheel én jou als mentor, docent.

Voor een groepsopstelling zoals hierboven beschreven, wordt een offerte op maat gemaakt. Wil je een afspraak maken of eerst meer informatie, neem dan contact met me op. 

Bekijk hier een verslag van een eerste en een vervolg ontmoeting in een 1 VWO klas.